Пропускане към основното съдържание

NYT: Киев се опита да ликвидира ген. Герасимов, въпреки забраната от САЩ

 



Съединените щати са се опитали да разубедят Украйна да ликвидира началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ Валерий Герасимов, след като той е отишъл на фронта в Донбас, пишат The New York Times и агенция УНИАН.

"Руските генерали започнаха да идват на фронтовата линия, за да окажат морална подкрепа на обикновените войници, които след поредицата от поражения започнаха да униват. Въпреки, че Украйна започна да ликвидира руски генерали, то рискованите посещения продължиха", пише изданието.

Американски служители са научили, че и ген. Герасимов планира тайна визита на фронта, но са скрили информацията от украинците.

"САЩ се страхуваха, че убийството на Герасимов може да доведе до рязка ескалация на конфликта и въпреки че американците бяха решени да помогнат на Украйна, те не искаха да започват война между САЩ и Русия", пише NYT.


Според изданието, украинците все пак са разбрали за плановете на генерала. След съгласуване с Белия дом, висши американски служители поискаха от украинците да отменят атаката.

"Казахме им да не го правят. Помислихме си, че "това е твърде много"", разказва високопоставен американски служител.

Съобщението обаче дошло твърде късно. Украинските военни казали пред американците, че вече са започнали атака срещу позицията на генерала. По официални данни десетки руснаци са били убити при удара, но генерал Герасимов като по чудо е оцелял.

Герасимов в Донбас

БЛИЦ припомня, че през юли руските медии разгласиха пристигането на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ Валери Герасимов в Донбас. Бяха публикуваха и кадри на Герасимов от командния пункт, който преди това е посетен и от руския министър на отбраната Шойгу.


 

 


Коментари

Популярни публикации от този блог

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ НА СВЕТА: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО ТАКОВА НЕЩО КОРОНАВИРУС НЯМА! БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ИЗМИСЛИМ НОВИНАТА

Путин забранява на българите да влизат в Русия

Божков: Бях в Сърбия видях се със Сретан! Пеевски му се канят много хора, моят ред не знам дали ще дойде