Путин забранява на българите да влизат в Русия







Българите вече няма да могат да влизат свободно в Русия. Това става ясно от изявление на външния министър Сергей Лавров, направено по-рано днес в Москва пред представители на сръбски медии. Изявлението му може да се смята за официална позиция на руската власт.


Лавров обяви, че президентът Владимир Путин ще подпише специален декрет, който ограничава влизането в Русия на граждани на "неприятелски държави" в отговор на западните санкции. Става дума за държави като САЩ, Канада, "всички в Европейския съюз", Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и още няколко. Вероятно, ако има изключение, то ще е за граждани на Унгария - единствената държава в ЕС, която заема позицията на Русия във войната с Украйна, макар и плахо изразена.


"Сега ни казват - дайте шанс на дипломацията. Е, разбира се, ние искаме да дадем шанс на дипломацията, затова се съгласихме на преговорите, които сега се възобновяват в Истанбул", каза Лавров. „Но аз ви дадох примери и има много повече такива примери, когато постиженията на дипломацията бяха унищожени от нашите западни колеги. Сега не можете да им вярвате. И не бих искал да виждам никакви совалки от нашите западни колеги, защото те вече изпратиха свои през февруари година в Украйна, а през февруари 2015 г. в Минск“, каза министърът.


Лавров смята също така, че среща между лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски само за обмен на мнения би била контрапродуктивна на този етап. Зеленски неколкократно призова за такава среща.


„Путин каза, че никога не е отказвал да се срещне с президента Зеленски. Единственото нещо, което смята за принципно важно, е тези срещи да бъдат добре подготвени. Сега ситуацията е такава и тази кризисна ситуация в Украйна, конфликтът е вътрешноукраински , толкова е назрял през всичките тези години, че се натрупаха огромен брой проблеми, така че просто срещата и обменът „какво мислите вие, какво мисля аз“ сега ще бъде просто контрапродуктивна“, каза Лавров.


Според ръководителя на руската дипломация среща между президентите на Руската федерация и Украйна е възможна след постигане на яснота по ключови въпроси за Руската федерация. „Срещата е необходима веднага щом имаме яснота относно изхода на всички ключови въпроси“, каза Лавров. Той подчерта, че Русия от много години привлича вниманието на Запада към проблемите на Украйна. „Западът не ни послуша, сега чуха: поне нещо“, каза Лавров.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ НА СВЕТА: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО ТАКОВА НЕЩО КОРОНАВИРУС НЯМА! БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ИЗМИСЛИМ НОВИНАТА

Божков: Бях в Сърбия видях се със Сретан! Пеевски му се канят много хора, моят ред не знам дали ще дойде