NYT: Руснаците трябвало да стигнат за 18 часа до Киев







Журналистите от The ​​New York Times публикуваха графика на руснаците в първия ден на войната. Първоначално руснаците планирали да стигнат до Киев за 18 часа. 


Според The ​​New York Times на руските войници било съобщено за нахлуването в Украйна няколко часа преди началото. Дадена им е проста заповед - да последват авангарда  и да стигнат до Киев, като първата бойна техника трябвало да достигне украинската столица в 14.55 на 24 февруари.


Според публикувания график на нашествениците, първите автомобили трябвало да напуснат Беларус и да пристигнат близо до Киев по-рано, отколкото руското командване определило. 


Те обаче не успели дори да се доближат до графика - военната техника се оказала твърде тежка и просто затънала, в резултат на което на руските колони им трябвал повече от един ден за да преминат само границата. В същото време се посочва, че представители на OMON и SOBR са отишли ​​в първата колона.


Руснаците планирали почти безпрепятствен 24-часов форсиран марш на разстояние от 400 километра. Целта им била да се окопаят на 2 часа от Киев и да блокират украинските защитници, които според тях трябвало да настъпят от юг и изток.


Една от ключовите точки на първоначалния план е била превземането на летище Антонов в Гостомел. Руските сили очаквали, че атаката им срещу летището ще бъде неочаквана, но украинската войска била готови за това. 


Руснаците успяха да стигнат на 20 км. от Киев, но срещнаха ожесточена съпротива. По-късно руската армия напусна позициите си. 


Няколко дни след инвазията Владимир Путин се срещна с израелския премиер Нафтали Бенет и му казал, че украинците „се оказаха по-силни, отколкото ми казаха“. "Но ние сме голяма страна и имаме търпение", добавил Путин, пише вестникът


В същото време бившият посланик на САЩ Джон Съливан разказва пред The New York Times за срещата между шефа на ЦРУ Уилям Бърнс с руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев през ноември 2021 г., на която самият той е присъствал. Ръководителят на ЦРУ предупредил за реакцията на Вашингтон към военните действия в Украйна, а секретарят на Съвета за сигурност обявил силата на руската армия.


От разказа на Съливан се разбира, че руснаците са дали да се разбере, че вече са решили да влязат в Украйна. 


По време на срещата Бърнс предупредил, че западните страни ще отговорят „силно и обединено“, ако избухнат военни действия в Украйна. Според изданието той е заявил, че в случай на избухване на военни действия "последствията за Русия ще бъдат сериозни". В отговор, според NYT, позовавайки се на официални лица, участващи в срещата, Патрушев погледнал шефа на ЦРУ в очите, оставил бележките си и говорил за мъжеството на руската армия.


„Той просто погледна Бърнс и каза: „Можем да направим това“. Бих го описал така: това (избухването на военни действия в Украйна) вече беше решено и те (руската страна) бяха изключително уверени. Неговото послание беше: „За нас не е проблем да правим това, което искаме“, Според събеседници на NYT след завръщането си във Вашингтон Бърнс е информирал президента на САЩ Джо Байдън, че Путин е решил да започне военни действия и руската страна е уверена в победата.


Посещението на Уилям Бърнс в Москва се състоя на 2-3 ноември 2021 г. Той се срещна с Патрушев и шефа на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Тогава Съветът за сигурност съобщи, че Патрушев и Бърнс са обсъдили руско-американските отношения. CNN по-късно съобщи, че директорът на ЦРУ е дошъл в Москва, за да предупреди руската страна, че „САЩ следят отблизо струпването на руски войски близо до границата с Украйна“, както и да установи мотивацията за действията на Русия. Според източници на канала, на срещи с руски официални лица Бърнс е предупредил Москва за всякакви планове за извършване на каквито и да е настъпателни операции.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ НА СВЕТА: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО ТАКОВА НЕЩО КОРОНАВИРУС НЯМА! БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ИЗМИСЛИМ НОВИНАТА

Путин забранява на българите да влизат в Русия

Божков: Бях в Сърбия видях се със Сретан! Пеевски му се канят много хора, моят ред не знам дали ще дойде