Пропускане към основното съдържание

Експерт разкри тайния план на Залужни за голямо настъпление на ВСУ през зимата

 





Въоръжените сили на Украйна се подготвят за зимното настъпление и извършват скрито прегрупиране на войските си. Това мнение изрази военният експерт, член на Изборския клуб Владислав Шуригин, цитиран от информационните агенции.

Постоянният обстрел на Донецк е част от плана и е необходим, за да се отклони вниманието на руските сили.

Военният експерт отбелязва, че безсмислените на пръв поглед и непрестанни ракетни удари по Донецк са част от скрития план на командването на въоръжените сили на Украйна. Шуригин е сигурен, че постоянните удари по града не са просто прояви на „особена омраза" към жителите на града, а отклоняващ ход в по-широка игра.

„Това е наивен и аматьорски подход. А върховното командване на въоръжените сили на Украйна и неговият шеф генерал Залужни никога не са показвали емоции по време на изпълнението на своите планове. Напротив, то се отличава с рационалност и дълбока пресметливост “, смята експертът, цитиран от чуждите медии.

Според него Въоръжените сили на Украйна специално използват минимално количество артилерия за атаки на Донецк, за да демонстрират своята активност в този участък на фронта и да „кошмарят" местното население.

В крайна сметка постоянните обстрели трябва да провокират руските войски "да отмъстят за тези атаки”. Тоест планът на въоръжените сили на Украйна е да измести центъра на усилията на руското командване в донецко направление, за да хвърли артилерия на разстояние, от което тя вече няма да може да действа около града, смята експертът. 

Шуригин отбелязва, че в същото време опитни бригади от въоръжените сили на Украйна са заменени от резервисти. Освен това наскоро Киев получи голяма военна помощ от Запада. Всичко това може да означава само едно – въоръжените сили на Украйна извършват скрито прегрупиране на войските и събират резерви за ранно настъпление.

„Командването на Въоръжените сили на Украйна извършва скрито прегрупиране на войските, събирайки най-опитните и боеспособни части в районите на съсредоточаване, изтегляйки артилерия и резерви там, където ще бъде удобно да ги хвърлят в настъпление,"обясни Шуригин в канала си в Telegram. 

Специалистът добавя, че командването на Въоръжените сили на Украйна е начело със Залужни, той отлично разбира, че на фронта е постигнат паритет на силите. При такива условия само скритото прегрупиране на войските и формирането на ударна група ще помогне на Украйна да започне контранастъпление. За целта обаче той „трябва да превъзхожда противника в зоната на настъпление най-малко пет пъти.“ 

„Това е възможно само чрез разкриване на второстепенни сектори на фронта, както и райони, където е изградена отбрана в дълбочина и изтегляне на най-много бойни средства - готови части от тях към ударните сили. Виждаме всички признаци, че Залужни и неговият щаб все пак ще вземат решение за зимна офанзива... ", обобщава военен анализатор. 

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви зимна офанзива на въоръжените сили на Украйна. По думите му украинските военни дори не си и помислят да спират, тъй като имат запаси от зимно оборудване три пъти над критичното ниво.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ НА СВЕТА: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО ТАКОВА НЕЩО КОРОНАВИРУС НЯМА! БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ИЗМИСЛИМ НОВИНАТА

Путин забранява на българите да влизат в Русия

Божков: Бях в Сърбия видях се със Сретан! Пеевски му се канят много хора, моят ред не знам дали ще дойде