Извънредно: КПКОНПИ образува производство срещу Кирил Петков?







Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е образувала производство за конфликт на интереси срещу бившия премиер Кирил Петков, научи съобщава ПИК.


Производството е образувано по сигнала на ПИК за възможни интимни отношения между Лена Бориславова и Кирил Петков, в следствие на което юристката е назначена на заплата от 14 000 лева и 140 евро на час хонорари в Българската банка за развитие, както и за пътуването до Солун на Кирил Петков и Лена Бориславова в началото на юни.


Сигналът до КПКОНПИ, главния прокурор и парламентарните групи в 47-ото Народно събрание беше изпратен на 15 юни. Към днешна дата в антикорупционната комисия вече има образувано производство, като се очакват тепърва резултатите от него.


Медията разкри, че министър председателят е пътувал заедно с Лена Бориславова в петък вечер до Солун. Двамата са използвали правителствения Еърбъс под претекст, че отиват на официална работна вечеря на германския канцлер Олаф Шолц с лидерите на Балканите.


Видно от разпространените от ПИК кадри, заради които и издателят на агенцията Недялко Недялков беше извикан на разпит в ДАНС, Петков и Бориславова не са присъствали на важната вечеря с евролидерите. Двамата, заедно с посланика ни в Гърция Валентин Порязов са вечеряли в 5-звездния хотел „Хаят“, където Бориславова и Петков са нощували.


В писмото си до прокуратурата, КПКОНПИ и НС агенция ПИК настоява да бъде предоставена информация за полета на правителствения самолет до Солун, Република Гърция, на 10.06.2022 г., за броя на пътниците на борда, както и за целта на пътуването, както и за всички назначения и доходи на Лена Бориславова в структурите на държавната администрация и ББР.


Ето и целия сигнал, който изпратихме до компетентните органи:


До:


КПКОНПИ,


Комисията по превенция и противодействие на корупцията в НС,


до НСО,


до Главния прокурор на РБ,


до всички парламентарни групи в Народното събрание


Уважаеми госпожи и господа,


Моля Да се произнесете дали има извършено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и извършено нарушение на ЗПКОНПИ, Глава Осма „Конфликт на интереси“ и чл. 61 от Финансовия регламент (Регламент (ЕС, Евратом) № 2018/1046 на Европейския парламент и на Съвета от 18 юли 2018 г. за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза, който гласи следното:


Чл. 61 Конфликт на интереси:


Финансовите участници по смисъла на глава 4 от настоящия дял и другите лица, включително националните органи на всяко равнище, участващи в изпълнението на бюджета при условията на пряко, непряко и споделено управление, включително в подготвителните действия, в одита или в контрола, не предприемат никакви действия, които могат да поставят собствените им интереси в конфликт с тези на Съюза. Те предприемат също така подходящи мерки за предотвратяване на конфликт на интереси във функциите, за които носят отговорност, и за справяне със ситуации, които обективно могат да бъдат възприети като конфликт на интереси.


Когато има риск от конфликт на интереси с участието на служител на национален орган, съответното лице отнася въпроса до своя пряк ръководител. Когато подобен риск съществува за служители, за които се прилага Правилникът за персонала, съответното лице отнася въпроса до съответния оправомощен разпоредител с бюджетни кредити.“


На това основание моля да ми бъде предоставена информация за полета на правителствения самолет до Солун, Република Гърция, на 10.06.2022 г., за броя на пътниците на борда, както и за целта на пътуването, както и за всички назначения и доходи на Лена Бориславова в структурите на държавната администрация и ББР.


Недялко Недялков,


издател на информационна агенция ПИК и вестник ,,Ретро“

Коментари