Хората, които се отопляват с дърва, проклинат Кирчо, Корнелия и цялата им промяна











Цените на твърдото гориво рязко тръгнаха нагоре, на фона на проблемите с газа и цените на тока. Пелетите надхвърлиха 750 лева, въглищата - също, а дървата за огрев хем са скъпи, хем недостигат , въпреки заявките на горските предприятия, че планираният добив е повече от заявеното потребление, предава БНР.


Какво се случва на пазара и кои са причините за ценовия скок, който според експерти граничи със спекулата?


Цените на дървата за огрев са в голям диапазон - от 90 до 250 лева, показва нашата проверка. Освен това ги няма, поне не на традиционните места, от където населението чака да си ги закупи. Списъците са дълги, конфликтите-ежедневни.


В базите на Топливо - АД в цяла югозападна България има само 50 кубика дърва за огрев. Какво още разбираме от директора Иван Ризов:


“Много е трудно положението, защото горските стопанства също трябва да извършват услугата да снабдяват населението с дърва, просто не го правят или нямат.


Ние може да се снабдяваме много трудно само от частни фирми, които добиват дърва. Цената вече достигна до 110-120 лева без ДДС, след което имаме нареждане и цепене и дървата наистина стават доста скъпи.“

Коментари

Популярни публикации от този блог

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ НА СВЕТА: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО ТАКОВА НЕЩО КОРОНАВИРУС НЯМА! БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ИЗМИСЛИМ НОВИНАТА

Путин забранява на българите да влизат в Русия

Божков: Бях в Сърбия видях се със Сретан! Пеевски му се канят много хора, моят ред не знам дали ще дойде