Гардовете на Кирил Петков разпитани с детектор на лъжата









Над 20 служители на НСО, пряко и косвено ангажирани с охраната на премиера в оставка Кирил Петков, са били разпитвани с детектор на лъжата през последния месец по настояване на началникът им ген. Емил Тонев, научи „Уикенд“ от важен човек в държавната служба за сигурност.


Заради унизителната ситуация, в която били поставени гардовете, някои от тях вече са подали молби за напускане.


Повсеместните разпити с детектор на лъжата в НСО са били заради подозренията на Кирил Петков, че собствените му охранители го шпионират и записват тайно и предават тайните му на президента Румен Радев и на други мастити фигури под родния политически небосклон.


Гардовете от НСО били задължени да минат през полиграфа дни след скандалната тайна вечеря между премиера в оставка и началникът на кабинета му Лена Бориславова в ресторанта на 5-звездния хотел „Хаят“ в Солун.


Двамата вдигнаха правителствения самолет и изхарчиха гориво за над 30 000 лева за двудневната си визита в Гърция. Снимки от баровската вечеря на Киро и Лена, провела се на 10 юни, се появиха в медиите и предизвикаха опустошителния гняв на министър-председателя в оставка.


Той разпоредил на началникът на ДАНС да проведе разследване по случая, което да обхване и проверка на охранителите му от НСО.



Началникът на службата за сигурност ген. Емил Тонев се застъпил за момчетата си и обявил, че в НСО ще бъде проведено вътрешно разследване, включващо и поставяне на служители на полиграф.


Резултатите от детектора не установили нито един предател сред държавните гардове. Кирил Петков обаче не приел данните  за достоверни и подметнал, че проверката с полиграф трябвало да бъде извършена не от НСО, а от ДАНС. Освен това Петков попитал защо и самия Емил Тонев не се е подложил на разпит с детектор на лъжата.


Кирил Петков отдавна е вдигнал мерника на гардовете си, нищо, че те го охраняват даже с кевларено одеало заради негови съмнения, че може да стане мишена на атентат с марка „Москва“. За краткото си управление като министър-председател, той на два пъти поиска оставката на началникът на НСО ген. Тонев, мотивирайки се с „пробив в сигурността“.


Президентът Румен Радев, за когото твърдят, че е близък с ген. Тонев, обаче публично защити шефът на НСО и отказа да го уволни след драмата със снежните топки на връх Шипка на националния празник на България 3 март. Тогава Петков беше освиркван и замерян със снежни топки от шумна агитка с руски знамена, докато държеше реч.


Премиерът в оставка и транспортния министър Събев изразиха съмненията си, че от НСО умишлено оставили агресивната тълпа в близост до премиера, за да го поставят в унизителна ситуация.


„Няма пробив в сигурността, но има пробив в здравия разум. Функцията на НСО е да охранява, а не да рине сняг изпод краката на премиера“, коментира тогава отказа си да изгони ген. Тонев президентът Румен Радев.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ НА СВЕТА: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО ТАКОВА НЕЩО КОРОНАВИРУС НЯМА! БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ИЗМИСЛИМ НОВИНАТА

Путин забранява на българите да влизат в Русия

Божков: Бях в Сърбия видях се със Сретан! Пеевски му се канят много хора, моят ред не знам дали ще дойде