Освен нощувките и храната в хотели по морето държавата вече е платила на над 22 000 украинци и помощ по 375 лв...








Над 22 000 заповеди за отпускане на еднократна помощ от 375 лева са издали социалните служби на украински граждани, около 16 000 вече са получили средствата.


Обявените свободни работни места от бизнеса и държавата, както за украинци, така и за българи, са над 30 000.


Към момента започналите работа са над 2400, уточнява Pariteni.bg.


Над 20 000 украинци са консултирани от мобилните групи на Агенцията по заетостта. 10 са проведените трудови борси в градовете с компактно настанен украински граждани, а от понеделник ще заработят 86 мобилно пунктове на бюрата по труда.


"Такива пунктове ще има от понеделник до 3-6 в Бургас, Поморие, Варна, Златни пясъци, Константин и Елена, Каварна, Приморско, Китен и предимно в курортните комплекси, където в момента са настанените украински граждани.


Целта на тези пунктове на място е веднага с идването на украинския гражданин, който желае да започне работа, да му бъде предоставено свободно работно място, да бъде насочен, да бъде дадена координация на работодателите, и, ако те желаят вече, да го наемат", каза директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов.


Работодатели са заявили 9000 свободни работни места: "75% изразяват готовност от работодателите да наемат веднага украинските граждани".


Това е бизнес предимно в София, Варна, Бургас. Стартират и мерките на държавата за субсидирана заетост.


"Общо във всичките програми, които стартират към момента, над 30 хиляди работни места, субсидирани по един или друг начин е осигурила държавата за българските и за част от украинските граждани, които желаят да работят", посочи още Вълов.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ НА СВЕТА: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО ТАКОВА НЕЩО КОРОНАВИРУС НЯМА! БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ИЗМИСЛИМ НОВИНАТА

Путин забранява на българите да влизат в Русия

Божков: Бях в Сърбия видях се със Сретан! Пеевски му се канят много хора, моят ред не знам дали ще дойде